Hopp til hovedinnhold
Sosio – Sosiologi og sosialantropologi

Hva skjedde med den amerikanske drømmen? (dokumentar, 49 min.)

UXA med Seltzer Skjermdump fra NRK

I denne første episoden i serien UXA besøker Thomas Seltzer blant annet storbyen Detroit, som har mistet mange industriarbeidsplasser, og intervjuer statsviteren Robert Putnam om økt ulikhet i det amerikanske samfunnet.  

Oppgaver

1. Før du ser episoden: Les om sosial mobilitet og sosial reproduksjon i Sosio, s. 262-264. Skriv en forklaring av begrepene, der du bruker egne ord og finner fram til eksempler selv. Sammenlign gjerne forklaringene med forklaringene til en medelev.

2. Byen Detroit i Michigan, USA, var tidligere en av verdens rikeste byer. Hvordan blir utviklingen i byen forklart i programmet? 

3. Thomas Seltzer intervjuer Brian, en engasjert Trump-tilhenger, på en diner. Hva mener Brian må til for å klare seg i USA i dag? 

4. Thomas Seltzer intervjuer også statsviteren Robert Putnam, som har skrevet en bok som heter "Our kids". 

a) Putnam mener at det amerikanske samfunnet har blitt mye mindre egalitært. Hva betyr det at et samfunn er "egalitært"? 

b) Hva betyr samfunnsutviklingen i USA for barn og ungdom som vokser opp i dag, i følge Putnam? Skriv en forklaring der du forsøker å bruke begrepene "sosial mobilitet" og "sosial reproduksjon". 

c) Putnam sier at det aldri var meningen at alle skulle bli like, men at det var meningen at alle skulle ha like muligheter hvis de arbeidet hardt. Hvordan passer dette inn med ideologien liberalisme og begrepene "sjanselikhet eller resultatlikhet"? Se s. 246-249 hvis du er usikker. 

5. Hvordan er livet til familien til fembarnsmora Tasha? Hvordan preger den dårlige økonomien livet deres? Tror du noe av det de forteller, gjelder for mange som har dårlig råd?